Polecany post

Babka z owocami lata

Lato jeszcze w pełni a mi już tęskno za truskawkami. I choć letnich owoców teraz od zatrzęsienia to właśnie truskawek brak mi teraz najbardziej. Są jednak jeszcze miejsca gdzie te małe, czerwone śliczności można dostać. I to dzięki tym miejscom, a właściwie dzięki ludziom, którzy te miejsca tworzą, świat choć na chwilę staje się miejscem przyjaznym i zapewniającym choć na tę krótką sekundkę poczucie bezpieczeństwa.

Wiem, że śliwki są teraz najsmaczniejsze - szczególnie ukochane moje mirabelki; że maliny właśnie teraz najmocniej pachną lasem i wilgotnym runem; że porzeczki czerwienią się tak mocno, że ich kolor zachęca z daleka i że brzoskwinie bardziej soczyste niż teraz nie będą już nigdy - wiem, ja to wszystko wiem ...

Tylko co zrobić kiedy to truskawką pachną wszystkie moje zachcianki?  :)






Babka z owocami lata pochodzi ze strony, która od dawna jest dla mnie kulinarną inspiracją. Wprowadziłem jedynie małe modyfikacje: cukier biały zastąpiłem trzcinowym, śmietanę jogurtem greckim.

Piekłem go już ze wszystkimi chyba owocami lata (zawsze wychodzi świetnie),  oto wersja z truskawkami, które tak intensywnie mnie nachodziły od kilku dni...




składniki:

100g. masła
2/3 szklanki cukru trzcinowego (lub białego drobnego)
1 duże jajko
0,5 szklanki jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
pół kilograma truskawek (lub dowolnych owoców)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na lekką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, miksując tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić

Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table