Polecany post

Piernikowe Shortbread

Niektórzy z rozpoczęciem sezonu świątecznego grzecznie czekają do pierwszych dni grudnia, ja nie czekam - bo nie chcę, nie muszę i już!
Mój okres świąteczny zaczynał się zawsze w połowie listopada (choć zawsze obiecywałem sobie, że tym razem wytrzymam do grudnia). Kto mnie zna, ten potwierdzi, że z pamięcią mam problemy i raczej rzadko pamiętam swoje obietnice (na szczęście wypadają z głowy tylko obietnice składane w pośpiechu samemu sobie).
Przepisem na piernikowe Shortbread rozpoczynam przedświąteczny szał. Nie znaczy to, że od teraz już tylko makowce i serniki, ale z czasem opanują one nie tylko moją kuchnię ale i całego bloga.
Inspiracją do tego przepisu był filmik znaleziony w internecie (klik), podrasowałem go lekko by bardziej pachniał i smakował świętami.




PIERNIKOWE SHORTBREAD

225 g masła
275 g mąki
85 g cukru + trochę do posypania
(użyłem nierafinowanego cukru trzcinowego)
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
łyżeczkę domowej przyprawy korzennej
skórkę otartą z jednej pomarańczy

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do ich połączenia. Masłem smarujemy formę o średnicy 30 cm. i wykładamy ją ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach do zrumienienia. Kroimy na ósemki jeszcze ciepłe i zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem.
p.s. ciastka udekorowałem listkami stewii.

Smacznego!






Komentarze

  1. O, tak coraz bliżej Święta! :) Shortbread na pewno pyszny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. po powrocie z Londynu myślałam, że nie ma lepszych ciasteczek niż shortbread. ale teraz widzę, że nawet doskonałość może być doskonalsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, musiał bosko pachnieć :)
    Też sobie obiecywałam, że poczekam do grudnia, i oczywiście nic z tego nie wyszło... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym skosztowała bo prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ smakowicie wyglądają! nigdy jeszcze nie jadłam, może to czas na spróbowanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. święta, to tylko 3 dni ( przeleci w oka mgnieniu, więc należy atmosferę zrobic sobie juz dostatecznie wcześniej !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już też mam ochotę na święta, więc chętnie będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny na początek przedświątecznego szału :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota! Zrobiłam. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table