czwartek, 28 listopada 2013

Truflowy torcik z gruszką na piernikowym spodzie

Nie uciekam, nie chowam się, nie udaję, że święta mnie nie obchodzą i nie twierdzę, że koniec listopada to stanowczo za wcześnie na próbowanie świątecznych przepisów. Jestem jednych z tych, którzy na święta czekają cały rok. Już latem potrafię tęsknić za smakiem piernika i makowca. Cieszą mnie kolorowe lampki pojawiające się z początkiem grudnia i dzwoneczki szepczące "Coraz bliżej święta..."
Taki czas, taki nastrój! A ja nie uciekam, nie chowam się...



TRUFLOWY TORCIK Z GRUSZKĄ NA PIERNIKOWYM SPODZIE

200g ciastek korzennych spekulatius
90 g miękkiego masła

200g serka mascarpone
250g serka twarogowego naturalnego
3 tabliczki białej czekolady
4 łyżki rumu (ja użyłem wódki o smaku gruszki)

2 gruszki
2łyżki cukru trzcinowego

Ciastka miksujemy na pył i ucieramy z masłem. Blaszkę (tortownicę) wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej ciasteczkowy spód. Wyrównujemy i chowamy do lodówki na pół godziny. 
Czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone mieszamy z twarogiem, dodajemy przestudzoną czekoladę i alkohol. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 
Gruszkę dzielimy na cząstki, podsypujemy cukrem i wrzucamy na patelnię. Kiedy nabierze złotego koloru ściągamy z ognia i przestudzoną dekorujemy torcik.

Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Piękny ten torcik:-), musi być przepyszny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam
    http://ccuisinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ! Aż bym taki teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny kremowy torcik. Dodatek gruszki - idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny jest ten torcik . Uwielbiam korzenne smaki i zapachy. :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. coś wspaniałego! Ślinka cieknie na sam widok... smak pewnie pokochało by moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)