wtorek, 5 listopada 2013

Makaron w sosie z dyni i serka

Nie zawsze mam czas by przygotować coś konkretnego na obiad - z resztą sami wiecie jak jest. Bałagan do ogarnięcia, pies do wyprowadzenia, pranie do pralki i śmieci do wyniesienia (o których zapominam niemal tak często jak o umyciu patelni). Ale jest kilka niezawodnych sposobów na szybki i na prawdę smaczny obiad - bez zbędnego pośpiechu, pomiędzy spacerem z psem a wrzucaniem prania gotuję makaron, szykuję sos. Potem już tylko z górki, mieszam, doprawiam i gotowe!
Brak czasu nie może być wymówką - można zdrowo, można smacznie, można tak codziennie!





MAKARON W SOSIE Z DYNI I SERKA KOZIEGO
inspiracją był przepis Moniki

ok 5 łyżek puree z dyni
2 łyżki kremowego serka koziego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej pietruszki
makaron (ulubiony)
sól morska
łyżeczka posiekanej papryczki chilli
1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu


Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W  miseczce mieszamy serek kozi z puree dyniowym ze szczypiorkiem, chilli i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Dodajemy wodę pobraną pod koniec gotowania makaronu, mieszamy.
Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy, aby pokrył się nim cały makaron. Przekładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką i chilli.  

Smacznego!






11 komentarzy:

  1. Mmm takie dania to ja lubię :) Pycha połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez smakowicie wygląda! mniam.
    Zdjęcia piękne.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet mając dużo czasu można sobie zrobić taki pyszny makaron - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu spróbowac dyni bo nigdy nie miałam takiej przyjemności...a ten makaron wygląda oblędnie ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie, właśnie zabieram się za przygotowanie:) Czy jeśli nie mam puree z dyni to mogę użyć dyni pokrojonej w kostkę i podduszonej na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciast.Co - no jasne, że można użyć takiej dyni, ale trzeba ją dobrze odparować by miała konsystencję gęstego kremu...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda zacnie :) Jeszcze warto z dyni korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak przygotowany makaron musi smakować pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)