Polecany post

Makaron w sosie z dyni i serka

Nie zawsze mam czas by przygotować coś konkretnego na obiad - z resztą sami wiecie jak jest. Bałagan do ogarnięcia, pies do wyprowadzenia, pranie do pralki i śmieci do wyniesienia (o których zapominam niemal tak często jak o umyciu patelni). Ale jest kilka niezawodnych sposobów na szybki i na prawdę smaczny obiad - bez zbędnego pośpiechu, pomiędzy spacerem z psem a wrzucaniem prania gotuję makaron, szykuję sos. Potem już tylko z górki, mieszam, doprawiam i gotowe!
Brak czasu nie może być wymówką - można zdrowo, można smacznie, można tak codziennie!





MAKARON W SOSIE Z DYNI I SERKA KOZIEGO
inspiracją był przepis Moniki

ok 5 łyżek puree z dyni
2 łyżki kremowego serka koziego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej pietruszki
makaron (ulubiony)
sól morska
łyżeczka posiekanej papryczki chilli
1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu


Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W  miseczce mieszamy serek kozi z puree dyniowym ze szczypiorkiem, chilli i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Dodajemy wodę pobraną pod koniec gotowania makaronu, mieszamy.
Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy, aby pokrył się nim cały makaron. Przekładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką i chilli.  

Smacznego!






Komentarze

  1. Mmm takie dania to ja lubię :) Pycha połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez smakowicie wygląda! mniam.
    Zdjęcia piękne.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet mając dużo czasu można sobie zrobić taki pyszny makaron - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu spróbowac dyni bo nigdy nie miałam takiej przyjemności...a ten makaron wygląda oblędnie ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie, właśnie zabieram się za przygotowanie:) Czy jeśli nie mam puree z dyni to mogę użyć dyni pokrojonej w kostkę i podduszonej na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciast.Co - no jasne, że można użyć takiej dyni, ale trzeba ją dobrze odparować by miała konsystencję gęstego kremu...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda zacnie :) Jeszcze warto z dyni korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak przygotowany makaron musi smakować pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table