To jeden z tych obiadów przy których się nie napracujemy a efekt zaskoczy nie tylko nas ale i wszystkich współbiesiadników. Mega szybka i prosta zapiekanka, niewiele składników, wyraziste smaki i aromaty połączone w jednym daniu w idealną całość.
Polecam!
ZAPIEKANKA Z CUKINII wg. JAMIEGO
2 łyżki kaczego tłuszczu (lub oliwy)
3 cebule (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
180 g ryżu basmati
7 średnich cukinii (pokrojonych w cienkie plasterki)
500 ml bulionu (najlepiej drobiowego lub warzywnego)
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
150 g ementalera lub cheddara (ja użyłem łagodnego sera pleśniowego)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę (około 20 minut) mieszając od czasu do czasu aż cebula stanie się lepka. W tym czasie przepłukaj ryż na sitku. Kiedy cebula będzie gotowa wrzuć na patelnię ryż i cukinię. Wymieszaj całość i wlej bulion. Gotuj wszystko przez 5 minut. Zdejmij patelnie z ognia i wmieszaj do niej jogurt i 100 g startego sera. Dopraw solą i pieprzem. Natłuść naczynie do zapiekania i przełóż zawartość patelni równomiernie rozprowadzając ryż. Wierzch przykryj plastrami cukinii. Posyp zapiekankę resztą sera. Zapiekaj około 40 minut.
Smacznego!
przepis pochodzi z książki "Kulinarne Wyprawy Jamiego" wyd. Insignis
mniam ! Jamie zawsze ma swietne dania ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna i zapewne aromatyczna zapiekanka:-)
OdpowiedzUsuńkradnę Ci przepis, bo mam na ogrodzie kilkanaście cukinii gigantów i już nie wiem co z nich robić :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!!!
OdpowiedzUsuńProsta i efektowna. Pycha :).
OdpowiedzUsuńKocham cukinię i Jamiego też :) te moje uczucia każą mi być pewną, że Twoja zapiekanka była cudownie pyszna. Poza wszystkim została przez Ciebie pięknie pokazana. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba -szczególnie, że uwielbiam cukinię! P.S. W całym blogu widać super pasję, pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuń