Ostatnio rzadko je robiłem. Mowa o tartach warzywnych, mięsnych, wytrawnych. Kiedyś każdy piątek był świętem tarty o nowym smaku jednak bogactwo owoców sezonowych sprawiło, że porzuciłem szpinak, cebulę i pora na rzecz słodkich truskawek, malin i śliwek. Zaczynam jednak wracać do swojej tradycji piątkowego pieczenia tart o wspaniale intensywnie warzywnym smaku. Poniżej efekt jednego z ostatnich piątków :)
TWAROŻKOWA TARTA ZE SZPINAKIEM
(proporcje na tartę o średnicy 18 cm)
125 g mąki krupczatki
40 g zimnego masła
40 g twarogu półtłustego
żółtko
szczypta soli
szczypta suszonego tymianku
150 g jogurtu greckiego
2 jajka
60 g twarogu półtłustego
50 g sera gorgonzola
garść liści szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
ząbek czosnku
Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, rozwałkować, wyłożyć formę do tart i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto przykryć pergaminem, obciążyć fasolą zapiekać 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg i gorgonzolę rozgniatamy widelcem i mieszamy z z jogurtem. Szpinak siekamy i podsmażamy z łyżką masła i rozgniecionym ząbkiem czosnklu. Dodajemy do sera, mieszamy z jajkami. Dodajemy listki tymianku. Wylewamy całość na zapieczony spód, dekorujemy pomidorkami i pieczemy 20 minut. Dekorujemy gałązkami tymianku i podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Bardzo ciekawa tarta, pyszna i prosta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://trzyswinki.blogspot.com/
Koniecznie muszę wypróbowac taki twarogowy spód :) Ciekawy i pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńJaka słoneczna! bardzo, bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pewnie jesienią znów wrócę do pieczenia wytrawnych tart. Twoja jest bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty i uwielbiam szpinak! Więc z pewnością kiedyś skuszę się na Twoją propozycję, będę miała smaczny obiad, na pewno :-)
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń