wtorek, 20 sierpnia 2013

Twarożkowa tarta ze szpinakiem

Ostatnio rzadko je robiłem. Mowa o tartach warzywnych, mięsnych, wytrawnych. Kiedyś każdy piątek był świętem tarty o nowym smaku jednak bogactwo owoców sezonowych sprawiło, że porzuciłem szpinak, cebulę i pora na rzecz słodkich truskawek, malin i śliwek. Zaczynam jednak wracać do swojej tradycji piątkowego pieczenia tart o wspaniale intensywnie warzywnym smaku. Poniżej efekt jednego z ostatnich piątków :)






TWAROŻKOWA TARTA ZE SZPINAKIEM
(proporcje na tartę o średnicy 18 cm)

125 g mąki krupczatki
40 g zimnego masła
40 g twarogu półtłustego
żółtko
szczypta soli
szczypta suszonego tymianku

150 g jogurtu greckiego
2 jajka
60 g twarogu półtłustego
50 g sera gorgonzola
garść liści szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
ząbek czosnku

Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, rozwałkować, wyłożyć formę do tart i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto przykryć pergaminem, obciążyć fasolą zapiekać 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg i gorgonzolę rozgniatamy widelcem i mieszamy z z jogurtem. Szpinak siekamy i podsmażamy z łyżką masła i rozgniecionym ząbkiem czosnklu. Dodajemy do sera, mieszamy z jajkami. Dodajemy listki tymianku. Wylewamy całość na zapieczony spód, dekorujemy pomidorkami i pieczemy 20 minut. Dekorujemy gałązkami tymianku i podajemy jeszcze ciepłe.

Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa tarta, pyszna i prosta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! :)
    http://trzyswinki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbowac taki twarogowy spód :) Ciekawy i pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka słoneczna! bardzo, bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie jesienią znów wrócę do pieczenia wytrawnych tart. Twoja jest bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tarty i uwielbiam szpinak! Więc z pewnością kiedyś skuszę się na Twoją propozycję, będę miała smaczny obiad, na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)