sobota, 31 sierpnia 2013

Papryka z mięsem, pomidorkami i serem gorgonzola

31 sierpnia to idealna okazja by świętować - wszak to Światowy Dzień Blogera!
A więc wszystkiego Dobrego!





Jest coś w ostatnich dniach sierpnia co wprawia mnie w lekko przedjesienny stan. Wieczory robią się chłodniejsze, dni widocznie krótsze, liczba słoików z przetworami rośnie w zastraszającym tempie. Lato powoli odchodzi, ale na przekór wszystkiemu nie zamierzam jeszcze się z nim żegnać.




Jeszcze jest ciepło, jeszcze jest słońce, jeszcze są świeże pomidory!
Jeszcze możemy smakować ich dojrzały w słońcu smak i cieszyć się ich słodyczą. 
I dopóki będą na moim talerzu lato nie przeminie - jeszcze nie!




PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM Z POMIDORKAMI I SEREM GORGONZOLA

4 średnie papryki (użyłem białej)
250 g mięsa wieprzowego
2 średnie cebule
kilogram drobnych pomidorków Lima
świeże zioła (rozmaryn, oregano, koper i cząber)
100 g sera gorgonzola
sól i pieprz do smaku

Paprykę przekrawamy wzdłuż i oczyszczamy z nasion. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy mięso. Po około pięciu minutach dodajemy drobno posiekaną połowę pomidorków (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale niekoniecznie, ja tego nie robię). Doprawiamy rozmarynem, cząbrem i oregano (lub dowolnymi ulubionymi ziołami)  oraz solą i pieprzem. Smażymy do czasu kiedy pomidorki zaczną się rozpadać. Następnie farsz układamy w papryce i układamy na wierzchu połówkę pomidorka i plaster gorgonzoli. Przekładamy do naczynia do zapiekania, wolne miejsce w naczyniu uzupełniamy resztą pomidorków i zapiekamy około 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy świeżym koperkiem.

Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, uwielbiam gorgonzolę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. już same zdjęcia są niebotycznie apetyczne! oj tak, z takim daniem to można świętować! najlepszego, ba, najpyszniejszego z okazji naszego święta :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się tak apetycznie :) a tak poza tym to bardzo fotogeniczne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Świetne danie na koniec wakacji.

    z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. kurcze ale kolorowo i smakowicie! bombowy koncept :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam nigdy jeszcze mieszać kopru z oregano i rozmarynem ze strachu, że koper zdominuje najbardziej przeze mnie uwielbianych właśnie ziół, które wymieniłam.
    Czy nie ma takiego ryzyka ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas przygotowywania mięsa jak i podczas zapiekania rozmaryn wytwarza tak intensywny aromat, że nie ma siły by koper go zdominował...
      też uwielbiam smak ziół i często ich używam, a ostatnią rzeczą jakiej bym chciał to utrata aromatu któregokolwiek z nich, dlatego polecam wypróbowanie tego przepisu...

      Usuń
  7. Ja też nie chcę żegnać lata, zawsze w zimie staram się robić owocowe koktajle i ciasta, żeby choć na chwilę przenieść się myślami w upalne, słonecznie miejsce. Cieszmy się zatem ostatnimi chwilami ciepła! Przepis na papryki bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pysznie wygląda to danie! Pochłonęłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, uwielbiam :). Świetnie dobrane kolory składników, całość bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)