31 sierpnia to idealna okazja by świętować - wszak to Światowy Dzień Blogera!
A więc wszystkiego Dobrego!
Jest coś w ostatnich dniach sierpnia co wprawia mnie w lekko przedjesienny stan. Wieczory robią się chłodniejsze, dni widocznie krótsze, liczba słoików z przetworami rośnie w zastraszającym tempie. Lato powoli odchodzi, ale na przekór wszystkiemu nie zamierzam jeszcze się z nim żegnać.
Jeszcze jest ciepło, jeszcze jest słońce, jeszcze są świeże pomidory!
Jeszcze możemy smakować ich dojrzały w słońcu smak i cieszyć się ich słodyczą.
I dopóki będą na moim talerzu lato nie przeminie - jeszcze nie!
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM Z POMIDORKAMI I SEREM GORGONZOLA
4 średnie papryki (użyłem białej)
250 g mięsa wieprzowego
2 średnie cebule
kilogram drobnych pomidorków Lima
świeże zioła (rozmaryn, oregano, koper i cząber)
100 g sera gorgonzola
sól i pieprz do smaku
Paprykę przekrawamy wzdłuż i oczyszczamy z nasion. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy mięso. Po około pięciu minutach dodajemy drobno posiekaną połowę pomidorków (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale niekoniecznie, ja tego nie robię). Doprawiamy rozmarynem, cząbrem i oregano (lub dowolnymi ulubionymi ziołami) oraz solą i pieprzem. Smażymy do czasu kiedy pomidorki zaczną się rozpadać. Następnie farsz układamy w papryce i układamy na wierzchu połówkę pomidorka i plaster gorgonzoli. Przekładamy do naczynia do zapiekania, wolne miejsce w naczyniu uzupełniamy resztą pomidorków i zapiekamy około 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Bardzo fajny pomysł, uwielbiam gorgonzolę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńjuż same zdjęcia są niebotycznie apetyczne! oj tak, z takim daniem to można świętować! najlepszego, ba, najpyszniejszego z okazji naszego święta :]
OdpowiedzUsuńPrezentuje się tak apetycznie :) a tak poza tym to bardzo fotogeniczne danie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Świetne danie na koniec wakacji.
OdpowiedzUsuńz pozdrowieniami,
Edith
kurcze ale kolorowo i smakowicie! bombowy koncept :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy jeszcze mieszać kopru z oregano i rozmarynem ze strachu, że koper zdominuje najbardziej przeze mnie uwielbianych właśnie ziół, które wymieniłam.
OdpowiedzUsuńCzy nie ma takiego ryzyka ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Podczas przygotowywania mięsa jak i podczas zapiekania rozmaryn wytwarza tak intensywny aromat, że nie ma siły by koper go zdominował...
Usuńteż uwielbiam smak ziół i często ich używam, a ostatnią rzeczą jakiej bym chciał to utrata aromatu któregokolwiek z nich, dlatego polecam wypróbowanie tego przepisu...
Ja też nie chcę żegnać lata, zawsze w zimie staram się robić owocowe koktajle i ciasta, żeby choć na chwilę przenieść się myślami w upalne, słonecznie miejsce. Cieszmy się zatem ostatnimi chwilami ciepła! Przepis na papryki bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda to danie! Pochłonęłabym :)
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam :). Świetnie dobrane kolory składników, całość bardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuńLubię taki miks, pycha!
OdpowiedzUsuń