Sernik idealny na deser w popołudniowy, ciepły wieczór.
Spieszcie się póki jeszcze mamy jagody!
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO
250 g ciastek pełnoziarnistych
100 g miękkiego masła
500 g jagód
500 g sera twarogowego
100 g cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
cytryna
200 ml mleka
200 g śmietany 12%
Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy masło. Blaszkę (tortownicę o średnicy 24 cm) wykładamy folią spożywczą i układamy spód z ciastek. Wkładamy do lodówki. Ser mielimy i dodajemy śmietanę i mleko i połowę cukru. Ubijamy. Jagody podgrzewamy na patelni z połową cukru, skórką otartą z jednej cytryny i sokiem. Kiedy już jagody zaczną puszczać sok rozpuszczamy w nich żelatynę. Kiedy jagody przestygną 3/4 dodajemy do masy serowej i wylewamy masę na spód z ciastek. Pozostałą część łyżeczką wykładamy na wierzch sernika i tworzymy delikatny wzorek. Chłodzimy kilka godzin, najlepiej całą noc.
Zamiast żelatyny i cytryny można użyć dwóch gotowych galaretek cytrynowych.
Do masy serowej warto też dodać garść całych jagód.
Smacznego!
Pomysł super!
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńOn wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Serniki z jagodami i borówkami amerykańskimi to jest to :). I ten kolor...
OdpowiedzUsuńGenialny, bardzo mi się podobają te esy-floresy na wierzchu. Niestety z jagodami już cienko, ostatnio kupiłam i były byle jakie. Nie wyczerpałam w tym roku mojej jagodowej inwencji niestety... :(
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! : )
OdpowiedzUsuńPiękne kolory, świetne zdjęcia.
Przepyszne ciasto, wyszło idealnie, wszyscy chwalili i chcieli więcej :)
OdpowiedzUsuń