czwartek, 15 sierpnia 2013

Sernik Jagodowy na zimno

Sernik idealny na deser w popołudniowy, ciepły wieczór.
Spieszcie się póki jeszcze mamy jagody!






JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO

250 g ciastek pełnoziarnistych
100 g miękkiego masła

500 g jagód 
500 g sera twarogowego
100 g cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
cytryna 
200 ml mleka
200 g śmietany 12%

Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy masło. Blaszkę (tortownicę o średnicy 24 cm) wykładamy folią spożywczą i układamy spód z ciastek. Wkładamy do lodówki. Ser mielimy i dodajemy śmietanę i mleko i połowę cukru. Ubijamy. Jagody podgrzewamy na patelni z połową cukru, skórką otartą z jednej cytryny i sokiem. Kiedy już jagody zaczną puszczać sok rozpuszczamy w nich żelatynę. Kiedy jagody przestygną 3/4 dodajemy do masy serowej i wylewamy masę na spód z ciastek. Pozostałą część łyżeczką wykładamy na wierzch sernika i tworzymy delikatny wzorek. Chłodzimy kilka godzin, najlepiej całą noc.
Zamiast żelatyny i cytryny można użyć dwóch gotowych galaretek cytrynowych.
Do masy serowej warto też dodać garść całych jagód.

Smacznego!







7 komentarzy:

  1. Wspaniały. Serniki z jagodami i borówkami amerykańskimi to jest to :). I ten kolor...

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny, bardzo mi się podobają te esy-floresy na wierzchu. Niestety z jagodami już cienko, ostatnio kupiłam i były byle jakie. Nie wyczerpałam w tym roku mojej jagodowej inwencji niestety... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! : )
    Piękne kolory, świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ciasto, wyszło idealnie, wszyscy chwalili i chcieli więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)