niedziela, 18 października 2015

Cytrynowe ciasto z migdałami i malinami

Kiedy tylko znalazłem ten przepis od razu wiedziałem, że następnym słodkim wypiekiem w domu będzie właśnie to ciasto. Powody były dwa: po pierwsze polecała go Dorota u której znalazłem ten przepis, autorka strony Moje Wypieki (przepis dostępny tu: klik). Po drugie przepis pochodzi z najnowszej  książki Nigelli Lawson na którą czekam z niecierpliwością. Tak więc sami widzicie, że nie mogłem nie upiec tego ciasta. A że smaczne było niezmiernie to nie mogłem odmówić sobie przyjemności namówienia Was byście i Wy spróbowali tego cuda. Polecam szczerze!





 CIASTO CYTRYNOWE
z migdałami i malinami

(przepis podam z moimi modyfikacjami)

150 ml oleju słonecznikowego
skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny
125 g drobnego cukru do wypieków
150 g zmielonych migdałów
75 g drobno zmielonej polenty (lub żółtej mąki kukurydzianej - nie skrobi!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, użyj bezglutenowego)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże jajka
150 g zamrożonych lub świeżych malin (nie odmrażamy ich wcześniej)

Wszystkie składniki, oprócz soku z cytryny, umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia i powstania jednolitego, jasnego, żóltego ciasta. (Ja użyłem migdałów mielonych w całości więc ciasto miało jasnobrązowy kolor). Ciasto przelać do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć równomiernie maliny - część z nich zatopi się w cieście podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć sokiem z cytryny - sok wylać na wierzch ciasta.

Smacznego!





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)