sobota, 31 października 2015

Gołąbki paprykowe

Przepis ten siedział mi w głowie od dawna. Zawsze jednak coś powodowało, że przygotowanie odkładałem na później. Nie mogłem też czekać w nieskończoność więc gdy pojawiła się okazja na kilka dni urlopu postanowiłem nadrobić wszelkie zaległości w tym i ten przepis.

Uwielbiam tradycyjne potrawy, ich smak i wspomnienia związane z ich przygotowywaniem w gronie rodzinnym. Jednak lubię też do takich receptur dodawać coś od siebie, coś zamienić, coś pokombinować tak by tradycyjne smaki przekształcić w moje własne.

Zachęcam do wypróbowania klasycznych gołąbków w nieco innej odsłonie. Innej bo wegetariańskiej. Brak tu mięsa ale jest za to cudowna i rozgrzewająca moc papryki i chilli, aromaty czosnku i ziół. Wyglądają jak te babcine ale smakują inaczej, mają swoją moc którą warto odkryć.

Polecam!




GOŁĄBKI PAPRYKOWE

Na farsz:
Szklanka ryżu
Cebula szalotka
Ząbek czosnku
Trzy kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)
Mała papryczka chilli
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk (świeży lub suszony)

Na sos:
Dwie duże czerwone papryki (lub dwa słoiczki papryki grillowanej i obranej ze skórki)
Ząbek czosnku
Szklanka passaty pomidorowej
Przyprawy: sól i pieprz

Dodatkowo:
Sparzone liście kapusty
Pomidorki koktajlowe
Kilka szalotek

Przygotowujemy liście kapusty. Kapustę sparzamy wrzątkiem i obieramy wierzchnie liście. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy farsz. Posiekaną szalotkę podsmażamy, dodajemy ząbek czosnku i niemal od razu wrzucamy ryż. Kiedy zrobi się przejrzysty zalewamy go 2,5 szklankami wody. Doprawiamy solą i lubczykiem i zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu na około 15-20 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie papryki i chilli siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie tak by nie straciły swojej chrupkości. Kiedy ryż jest ugotowany mieszamy go z papryką, doprawiamy  pieprzem, ewentualnie solimy. Przygotowujemy sos. Jeśli używamy świeżej papryki opalamy ją nad palnikiem aż skórka zrobi się czarna, zamykamy w torebce foliowej na chwilę po czym ściągamy skórkę. W misce mieszamy passatę, paprykę obraną ze skórki, czosnek i przyprawy i blendujemy na gładką masę.
Przygotowujemy gołąbki: sparzone liście faszerujemy ryżem z papryką po czym ciasno je zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym (z podanej ilości wyjdzie nam około 10 gołąbków średniej wielkości). Polewamy je sosem, obsypujemy pomidorkami koktajlowymi i okładamy połówkami szalotek. Zapiekamy ok 45-50 minut w temp. 170 stopni.

Smacznego!







2 komentarze:

  1. Hej Rafał. Dawno Cię nie " widziałam", ale przyznaję, że mnie tu (blogspot) też od jakiegoś czasu nie ma. Gdybyś zatęsknił za mną, to znajdziesz mnie na www.tapenda.pl :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)