środa, 4 listopada 2015

Strogonow według Jamiego Olivera

Są dni kiedy na przygotowanie obiadu zwyczajnie nie starcza nam czasu a niejednokrotnie i chęci. To wszystko wymówki! Świetny obiad można przygotować już w 15 minut o czym przekonał mnie Jamie Oliver swoim programem i książką „15 minut Jamiego”. Teraz ja postaram się przekonać Was do przygotowania obiadu w kwadrans!

Jamie podał swojego Strogonowa z ryżem basmati i szpinakiem, ja zaś z kaszą kuskus z pietruszką i szczyptą chilli. Wy możecie poszukać swoich smaków i spróbować tego smacznego gulaszu z ulubioną kaszą lub nawet z ziemniakami. Ale zapewniam że nawet z pajdą świeżego chleba będzie smakował wybornie!

Ja oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś od siebie tak więc dodałem paprykę bez której nie wyobrażam sobie gulaszu. Wzbogaciła ona smak potrawy ale też nadała mu dodatkowej chrupkości i koloru.

Tak więc szykujcie składniki, włączamy zegarki i czas start!

A jeśli chcecie podejrzeć jak Jamie szykuje swojego Strogonowa to klikamy tu: klik!





STROGONOW wg Jamiego

2 małe czerwone cebule
4 średnie ogórki korniszony
1 pęczek świeżych liści pietruszki
1 słodka czerwona papryka
300 g pieczarek
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
2 x 200 g steki z polędwicy (użyłem steku z antrykotu)
czubata łyżeczka papryki słodkiej
ok 50 ml brandy (pominąłem)
4 czubate łyżki  jogurtu naturalnego
ok. ¼ szklanki mleka

Cebulę siekamy w piórka, ogórki w plasterki, Przekładamy do miseczki i zalewamy zalewą z ogórków. Doprawiamy solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (wraz z łodyżkami). Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Paprykę kroimy w grubą kostkę, przesmażamy na dwóch łyzkach oliwy. Większe pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Dorzucamy do papryki. Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Po chwili wrzucamy 2/3 mieszanki cebuli i ogórków. W tym czasie wołowinę kroimy w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku i dokładnie obtaczamy mięso przyprawami. Paprykę z grzybami przekładamy na talerzyk, na patelnię dodajemy dwie łyżki oliwy i smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor (jeśli macie ochoty użyć brandy to robimy to pod koniec smażenia mięsa). Kiedy mięso jest usmażone dodajemy z powrotem mieszankę papryki i grzybów. Dodajemy mleko i jogurt. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku. Całość przekładamy na półmisek i przed podaniem posypujemy resztą cebuli i ogórków odciśniętych z nadmiaru marynaty.

Smacznego!




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)