Polecany post

Strogonow według Jamiego Olivera

Są dni kiedy na przygotowanie obiadu zwyczajnie nie starcza nam czasu a niejednokrotnie i chęci. To wszystko wymówki! Świetny obiad można przygotować już w 15 minut o czym przekonał mnie Jamie Oliver swoim programem i książką „15 minut Jamiego”. Teraz ja postaram się przekonać Was do przygotowania obiadu w kwadrans!

Jamie podał swojego Strogonowa z ryżem basmati i szpinakiem, ja zaś z kaszą kuskus z pietruszką i szczyptą chilli. Wy możecie poszukać swoich smaków i spróbować tego smacznego gulaszu z ulubioną kaszą lub nawet z ziemniakami. Ale zapewniam że nawet z pajdą świeżego chleba będzie smakował wybornie!

Ja oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś od siebie tak więc dodałem paprykę bez której nie wyobrażam sobie gulaszu. Wzbogaciła ona smak potrawy ale też nadała mu dodatkowej chrupkości i koloru.

Tak więc szykujcie składniki, włączamy zegarki i czas start!

A jeśli chcecie podejrzeć jak Jamie szykuje swojego Strogonowa to klikamy tu: klik!





STROGONOW wg Jamiego

2 małe czerwone cebule
4 średnie ogórki korniszony
1 pęczek świeżych liści pietruszki
1 słodka czerwona papryka
300 g pieczarek
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
2 x 200 g steki z polędwicy (użyłem steku z antrykotu)
czubata łyżeczka papryki słodkiej
ok 50 ml brandy (pominąłem)
4 czubate łyżki  jogurtu naturalnego
ok. ¼ szklanki mleka

Cebulę siekamy w piórka, ogórki w plasterki, Przekładamy do miseczki i zalewamy zalewą z ogórków. Doprawiamy solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (wraz z łodyżkami). Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Paprykę kroimy w grubą kostkę, przesmażamy na dwóch łyzkach oliwy. Większe pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Dorzucamy do papryki. Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Po chwili wrzucamy 2/3 mieszanki cebuli i ogórków. W tym czasie wołowinę kroimy w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku i dokładnie obtaczamy mięso przyprawami. Paprykę z grzybami przekładamy na talerzyk, na patelnię dodajemy dwie łyżki oliwy i smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor (jeśli macie ochoty użyć brandy to robimy to pod koniec smażenia mięsa). Kiedy mięso jest usmażone dodajemy z powrotem mieszankę papryki i grzybów. Dodajemy mleko i jogurt. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku. Całość przekładamy na półmisek i przed podaniem posypujemy resztą cebuli i ogórków odciśniętych z nadmiaru marynaty.

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table