Polecany post

Pierniczki mocno Pomarańczowe


Kiedy nie ma już czasu by piec pierniczki które muszą długo mięknąć, lub kiedy nie mamy tyle cierpliwości by czekać aż zmiękną proponuje upiec pierniki które od razu po upieczeniu są mięciutkie i puchate. Robi się je niezwykle szybko a do tego niezwykle pachną pomarańczami.


Nie ma lepszego sposobu by zaskoczyć bliskich własnoręcznie upieczonymi piernikami, które choć nie wyglądają mega słitaśnie to nadrabiają bogatym korzennym smakiem połączonym z niesamowitym aromatem pomarańczy. 





PIERNICZKI MOCNO POMARAŃCZOWE

150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
100 g zmielonych migdałów
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka konfitury ze śliwki
1 duża pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml płynnego miodu
100 g masła

Suche składniki mieszamy w misce (mąki, migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę). Miód podgrzewamy z masłem, doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej mieszanki dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz konfiturę, dokładnie mieszamy by nie było grudek i łączymy z suchymi składnikami. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Masa może wydawać się za rzadka ale po wystudzeniu zgęstnieje.
Z zimnego ciasta lepimy kilki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i spłaszczamy ręką. Pieczemy około 12 minut w 180oC.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie, następnego dnia mogą lekko stwardnieć ale po lukrowaniu ponownie nabiorą delikatności.

Smacznego!






Komentarze

  1. Wspaniałe pierniczki! :)
    Zapraszam do udziału w moim Festiwalu Pieniczków , będzie mi bardzo miło :)
    http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table