środa, 16 grudnia 2015

Pierniczki mocno Pomarańczowe


Kiedy nie ma już czasu by piec pierniczki które muszą długo mięknąć, lub kiedy nie mamy tyle cierpliwości by czekać aż zmiękną proponuje upiec pierniki które od razu po upieczeniu są mięciutkie i puchate. Robi się je niezwykle szybko a do tego niezwykle pachną pomarańczami.


Nie ma lepszego sposobu by zaskoczyć bliskich własnoręcznie upieczonymi piernikami, które choć nie wyglądają mega słitaśnie to nadrabiają bogatym korzennym smakiem połączonym z niesamowitym aromatem pomarańczy. 





PIERNICZKI MOCNO POMARAŃCZOWE

150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
100 g zmielonych migdałów
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka konfitury ze śliwki
1 duża pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml płynnego miodu
100 g masła

Suche składniki mieszamy w misce (mąki, migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę). Miód podgrzewamy z masłem, doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej mieszanki dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz konfiturę, dokładnie mieszamy by nie było grudek i łączymy z suchymi składnikami. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Masa może wydawać się za rzadka ale po wystudzeniu zgęstnieje.
Z zimnego ciasta lepimy kilki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i spłaszczamy ręką. Pieczemy około 12 minut w 180oC.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie, następnego dnia mogą lekko stwardnieć ale po lukrowaniu ponownie nabiorą delikatności.

Smacznego!






1 komentarz:

  1. Wspaniałe pierniczki! :)
    Zapraszam do udziału w moim Festiwalu Pieniczków , będzie mi bardzo miło :)
    http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)