wtorek, 19 stycznia 2016

Tost z jarmużem i pomidorami


Dzień Dobry!

Tak zwyczajnie i po prostu dzień dobry.

To pierwszy post na blogu w nowym roku więc na dobry początek będzie propozycja śniadaniowa. Coś lekkiego, energetycznego i jarmużowego - bo ostatnio mam dziką jazdę na to warzywo. Odkryłem je na nowo i nie mogę przestać dodawać go do wszystkiego. Do zup, sałatek, do chleba lub jako samodzielne danie. Szaleństwem jest jak to niepozorne warzywo pasuje do wszystkiego i jak wzbogaca każde danie nie tylko swoimi cudownymi właściwościami odżywczymi ale też smakiem.

Polecam Wam sięgnąć po jarmuż przy okazji zakupów na ulubionym straganie lub targu i próbować, próbować, próbować... Wszak nowy rok to nowe możliwości i nowe smaki do odkrycia :)







TOST Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I JAJKIEM

kromka razowego pieczywa
mała garść jarmużu
ząbek czosnku
dwa małe pomidory
jajko "zerówka"
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Kromkę chleba lekko skropić oliwą i opiec z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Kiedy już ładnie zbrązowieje ściągamy a na patelnię wrzucamy posiekany w plasterki ząbek czosnku, jarmuż i pomidory posiekane w ćwiartki. Po około minucie układamy na toście a na patelnię wbijamy jedno jajko. Smażymy do momentu kiedy białko się zetnie a żółtko nadal będzie płynne. Kładziemy na toście, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)