czwartek, 10 października 2013

Zapiekane jajka z pomidorami i serem

Jesiennie się zrobiło i trochę szaro. Wraz z temperaturą opadają liście, spada też poziom endorfin i konieczne jest ich "sztuczne wytwarzanie". Niezawodnym sposobem na poprawienie sobie humoru jest przygotowanie potrawy jednoznacznie kojarzącej się z latem - rozgrzewającej i smakującej słońcem. Dobrze będzie jeśli danie będzie gotowe szybko! 
Mam coś takiego - to przywodzące wspomnienia z wakacji we Włoszech zapiekane jajka z suszonymi pomidorami i serem gorgonzola (ale bez problemu można kombinować z innym ulubionym serem)...








ZAPIEKANE JAJKA Z POMIDORAMI I SEREM

1 jajko
gorgonzola pokrojona w kostkę
4-5 kawałków suszonych pomidorów (najlepiej domowych)
przyprawy (ulubione zioła, szczypiorek, sól morska i pieprz)

Ser i pomidory układamy w małej foremce do zapiekania posypując je przyprawami. Na środku wbijamy jedno jajko, posypujemy solą morską, pieprzem i zapiekamy około 10 minut. Jeśli lubicie ścięte żółtko zapiekajcie około 15 minut. 
Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych kromek bagietki opieczonych w piekarniku.

Smacznego!


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)