wtorek, 20 stycznia 2015

Sałatka z czerwonego ryżu

Jeśli zapytalibyście mnie o kolacje które można urychtować wcześniej by następnego dnia mieć gotowca to bez wahania wskazałbym na propozycję poniżej. Na pewno i Wam zdarza się niechęć do granic wszelkiej możliwości i leń którego nie przegoni żadne przekonywanie że "przydałoby się coś na tę kolację przyszykować." Ale z tą sałatką nie ma takiego problemu. Wręcz należy zrobić ją dzień wcześniej i tylko czekać aż ogarnie nas słodkie i błogie lenistwo. A wtedy już tylko hopsa do lodówki a tam zdrowa, pyszna i sycąca sałatka z czerwonego ryżu. Jeśli go nie macie, nie łamcie się. Użyjcie brązowego - będzie równie pysznie :D





SAŁATKA Z CZERWONEGO RYŻU

szklanka czerwonego ryżu
szklanka czerwonej soczewicy
szklanka orzechów włoskich 
garść natki pietruszki
cytryna
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Ryż gotujemy w dwóch szklankach lekko osolonej wody odstawiamy do wystygnięcia. Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut tak by nadal była jeszcze lekko twarda. 
Wystudzony ryż mieszamy z soczewicą, posiekanymi orzechami włoskimi, grubo posiekaną natką pietruszki i skórką otartą z cytryny.
Przygotowujemy sos: ocet i oliwę mieszamy z łyżką soku wyciśniętego z jednej cytryny. doprawiamy solą i pieprzem,mieszamy z sałatką i odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. czerwony ryż zaraz po czarnym jest moim ulubionym, super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska ta sałatka i smakowite zdjęcia. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)