Polecany post

Jogurtowo-czekoladowa babka kokosowa

Niedzielne popołudnie to czas szczególny: bo choćbym cały tydzień biegał i uwijał się w pośpiechu to w niedzielne popołudnie zawsze znajdę czas na chwilę przy kawie i dobrym cieście. Te parę dłuższych leniwych chwil spędzonych na kosztowaniu słodkich przyjemności jest jak ładowanie baterii na cały kolejny tydzień wypełniony bieganiną i chaosem.








JOGURTOWO-CZEKOLADOWA BABKA KOKOSOWA
(przepis własny)

składniki suche:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wiórków kokosowych
75 g białej czekolady (drobno posiekanej)

składniki mokre:
2 jajka
jogurt naturalny (150 g)
pół kostki roztopionego masła (100 g)

dodatkowo:
laska wanilii
25 g białej czekolady do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji

Składniki suche połączyć ze sobą, składniki mokre również (do składników mokrych dodać nasiona wyłuskane z laski wanilii i dokładnie wymieszać). Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyłożyć do keksówki. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!  







Komentarze

  1. Hmmmm....dziś sobota, znaczy ciacho będziesz pożerał dopiero...jutro? :-)) Ja chyba bym nie wytrzymała. Dobrałabym się do niego NATYCHMIAST!!! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa babka z kokosem i czekoladą:)idealna do popołudniowej herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękna baba! Lubię kokosowe. Babka wilgotna czyli juz mi smakuje. Świetna i pięknie wygląda .

    OdpowiedzUsuń
  4. Sto lat już takiego prostego, jogurtowego ciasta nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. zeby ta babka byla jeszcze zdrowsza i smaczniejszazastapilabym pewne skladniki:
    zwykla make - maka kokosowa
    cukier - Xylitol'em (w przeciwienstwie do zwyklego cukru ten cukier alkoholowy zapobiega prochnicy), mozna tez zastapic cukrem kokosowym
    biala czekolade - maslem kakaowym
    roztopione maslo - roztopionymolejem kokosowym

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się to niedzielne ładowanie baterii. słodkie zawsze działa.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale puszysta! u mnie też ciacho na niedzielę musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwiodły mnie te ziarenka wanilii..:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda świetnie. ; ) A całość wieńczą płatki kokosa..
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table