Polecany post

Prosty i szybki Razowiec bez zagniatania

Chleba piekę dużo, kupuję bardzo sporadycznie. Jednak przepisy takie jak ten zawsze cieszą moje serce. Chodzi o to, że nie zawsze mam ochotę zagniatać, czekać i znów zagniatać i czekać... A ochotę na chleb mam zawsze - szczególnie na ten z maki żytniej...




Poniższy przepis to modyfikacja przepisu znalezionego na KWESTII SMAKU.   Pierwszy bochenek upiekłem według oryginalnej receptury a przy następnym zacząłem już kombinować (taka moja natura...). Początkowo dodawałem tylko odrobinę mąki żytniej, następnie zwiększałem jej ilość, dodawałem ziarna, odkryłem również, że chleb świetnie się piecze w zwykłej keksówce...




Ci, którzy chleb pieką i znają smak domowego pieczywa wiedzą, że nic nie może się równać z kromką świeżego razowca z masłem na śniadanie (opcjonalnie kawa lub mleko do wyboru)... 
Ci, którzy dopiero przymierzają się do upieczenia pierwszego bochenka nie powinni dłużej się zastanawiać. Wystarczy tylko chwila poświęcona wieczorem na wymieszanie składników, rano na przełożenie ciasta do foremki i gotowe! A potem pozostają już tylko poszukiwania idealnych dodatków do świeżego i ciepłego chleba z samego rana!




RAZOWIEC BEZ ZAGNIATANIA

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
(użyłem razowej typ 2000)
300 ml chłodnej wody
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić do wyrastania na całą noc. Rano ponownie je wymieszać, blat obsypać mąką i wylać ciasto na blat (ciasto jest dość rzadkie). Dłońmi uformować z ciasta bochenek wielkości foremki w której będzie pieczony. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (tak jest szybciej i chleb nie przywiera). Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy chleb podrośnie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec około 50 minut. 

Smacznego!






Komentarze

  1. Domowe pieczywo zawsze najlepsze.

    P.S. Zapraszam również do pozostawienia śladu u mnie na blogu: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. kromkę, dwie? a gdzie tam... biorę cały bochenek

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek wygląda naprawdę imponująco :) zapisuję i na pewno wykorzystam :D pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie chlebki. Twój wygląda doskonale!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam uwielbiam bawić się w wyrabianie, ale czasami lubię sobie taki chlebek na noc do lodówki wstawić do wyrośnięcia a rano raz dwa upiec na śniadanie. Tylko wtedy na dwóch kromkach się nie kończy zazwyczaj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Własny chleb, to najlepsze, co może się w życiu przydarzyć !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda imponująco. Smak domowego chleba nie może się z niczym równać...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table