W przedświątecznym zabieganiu nie zapominam o czymś lekkim na obiad.
Te placuszki to idealna propozycja na szybki i zdrowy posiłek, a do tego nie wymagają wielkiego nakładu pracy.
Między mazurkiem a żurkiem zawsze jest pora na małego warzywnego placuszka.
Placuszki z selera i ziemniaków
mały seler
podobnej wielkości ziemniak
cebula
łyżka płatków owsianych
jajko
sól i grubo mielony pieprz
Seler i ziemniaka obieramy i ścieramy tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy płatki owsiane i jajko. Doprawiamy wedle uznania i odstawiamy na 30 minut. Smażymy na łyżce oleju rzepakowego na złoty kolor.
Smacznego!
Wyglądają cudownie ;) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWesołych i spokojnych świąt !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
miła odmiana od świątecznych smakołyków :)
OdpowiedzUsuńplacuszki prezentują się wspaniale!
uwielbiam placki z ziemniaków, w połączeniu z selerem jeszcze ich nie robiłam, musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuń