poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pomaranczowe Ciasteczka Maslane

Nie ma chyba lepszego momentu by zacząć świąteczne szaleństwo, jak początek grudnia. Miasta wystrojone w choinki, wszechobecne dzwoneczki i gwiazdki. Tylko śniegu brak.
Ale co tam śnieg kiedy można upiec pomarańczowe ciasteczka maślane :)




Po raz pierwszy upiekłem je dwa lata temu. Przepis znalazłem przypadkiem w internecie. Na moje nieszczęście był po włosku. Ale od czego ma się przyjaciół. Szybkie tłumaczenie i ciastka już się piekły. Mocno maślane w smaku, słodkie, idealne w okresie przedświątecznych. 

Też tak macie, że od pierwszych grudniowych dni macie ochotę na coś co was świątecznie nakręci, stworzy klimat? Nie mówię o słuchaniu po raz setny "Last Christmas" choć jeśli komuś to pomaga to proszę bardzo! 




BISCOTTI AL BURRO
czyli pomarańczowe ciastka maślane

500 gr mąki
150 g cukru pudru
300 g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z dużej pomarańczy

100 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady 75%

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka nadal ucierając. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy  na grubość pół centymetra, wykrawamy ciasteczka i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 7-8 minut (do zezłocenia).
Mascarpone mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i przekładamy wystudzone ciasteczka. 

Smacznego!





3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają:) częstuje się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach ciasteczek wszelkiej maści wydobywający się z piekarnika, to dla mnie znak zbliżających się Świąt :)
    Twoje wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)