Polecany post

Szybkie ciasto z jabłkami i owocami leśnymi



Już tak mam i nic na to nie poradzę ;)

Uwielbiam jabłka pod każdą postacią. Najbardziej pod tą słodką ale i wytrawną wersję zjadam bardzo często o czym jeszcze nie raz się przekonacie. A wracając do odsłony słodkiej jabłek (wszak zbliża się weekend i coś słodkiego do kawusi musi być!). Ciasto, które znajdziecie poniżej przygotowuje się niezwykle szybko. Składniki podstawowe zawsze w domu są więc z tym problemu nie ma. Jabłek nie brakuje i dostępne są w każdym osiedlowym, małym i większym sklepie. Co do owoców leśnych: u mnie sprawdziły się mrożone, ale jeśli macie takie z kompotu to po odsączeniu też będą dobre. A jeśli nie nie macie na stanie nic z tych rzeczy to upieczcie je z samymi jabłkami. Nie zapomnijcie tylko dodać cynamonu :)

Zapewniam że z tym ciastem popołudniowo-weekendowa kawusia będzie smakować wybornie. A że listopad postanowił przestać rozpieszczać nas słońcem tym bardziej nie powinniście zapomnieć o jabłeczniku z owocami leśnymi. 






JABŁECZNIK Z OWOCAMI LEŚNYMI

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
5 jajek
250 g roztopionego masła
1 kg jabłek
spora garść owoców mrożonych (u mnie mieszanka jagód, malin i truskawek)
cytryna (sok + skórka)

Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Polewamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniały.  Jajka ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy przesiane mąki, proszek i sodę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie wlewamy powoli masło i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach.  Ciasto wylewamy na blachę, obsypujemy jabłkami, skórką cytrynową i owocami leśnymi. Możemy ciasto posypać kruszonką ale równie dobrze smakuje posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table