środa, 16 marca 2016

Hummus Jaglany


Przepisów na hummus jest mniej więcej tyle ile blogów kulinarnych. I mniej więcej tyle też ich wypróbowałem. Zaopatrywałem się w przeróżne składniki, bawiłem się różnymi technikami, ucierałem bardziej lub mniej, doprawiałem tym i tamtym... A i tak urzekł mnie ten jedyny!

Uwielbiam hummus. Kilka ulubionych surowych warzyw, kromka chleba, oliwa i śniadanie lub kolacja gotowa. Nie ma się co spierać a już tym bardziej opierać. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to nic nie wiecie o śniadaniu idealnym. Nie wiem na co do tej pory czekaliście, hummusu po prostu trzeba spróbować!

Moja ulubiona wersja to ta z kaszą jaglaną. Zapewne dlatego, że sama kasza jaglana jest ostatnio moim ulubionym składnikiem dosłownie do wszystkiego. Więcej z nią przepisów już wkrótce ale ze spróbowaniem tego cuda nie czekajcie, do dzieła!






JAGLANY HUMMUS

puszka ciecierzycy
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki pasty tahini
1/4 szklanki zimnej wody
łyzka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
łyżeczka słodkiej papryki do dekoracji

Ciecierzycę wraz z kaszą i tahiną zblendować na gładką masę. Stopniowo dolewać wodę aż będzie gładka. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy jeszcze chwilkę. Polewamy oliwą i posypujemy słodką papryką.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)