środa, 17 sierpnia 2016

Zapiekane risotto z dynią

Są takie dni kiedy dopada Cię ochota na coś wykwintnego ale nie masz czasy bądź chęci by stać przy kuchence i mieszać, siekać... Idealnym rozwiązaniem na takie chwile są dania z piekarnika - wszystko wrzucamy do jednego gara, ustawiamy temperaturę i czekamy. 

Z dynią zaprzyjaźniłem się już wiele lat temu i kiedy tylko pojawia się na targu od razu po nią sięgam. Nie potrafię oprzeć się jej słodkiemu miąższowi. Uwielbiam odkrywać ją wciąż na nowo bo jej możliwości są nieograniczone. Praktycznie nie ma dania w którym dynia nie sprawdziłaby się idealnie. Tym razem pojawiła się w risotcie ale w nieco zmodyfikowanej wersji. W wersji dla leniwych - nie chce Ci się stać przy kuchence i dolewać, mieszać, dolewać, mieszać? Wrzuć risotto do piekarnika a zapewniam że efekt Cię zaskoczy. Zapiekane risotto z dynią idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie na romantyczną kolację ale świetne też będzie jako dodatek do grillowanego kurczaka na obiad.

Nie czekajcie - sezon na dynię uważam za rozpoczęty!





ZAPIEKANE RISOTTO  DYNIĄ

łyżka oliwy
1 cebula
12 listków szałwi (użyłem zielonej pietruszki)
2 szklanki ryżu arborio
800 g dyni 
5 szklanek bulionu
30 g masła
40 g startego parmezanu (użyłem oscypka)
sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na średnim ogniu rozgrzej garnek który można wstawić di piekarnika. Wlej łyżkę oliwy i podsmażaj cebulę . Dodaj pietruszkę i ryż. podsmażaj chwilkę i dodaj dynię, sól i pieprz do smaku. Wlej bulion i przykryj garnek pokrywką. wstaw do piekarnika na 30 minut. Gdy risotto będzie miało jeszcze płynną konsystencję wyjmij z piekarnika, dodaj masło oraz ser i mieszaj dokładnie 2 minuty aż risotto ładnie zgęstnieje.

Źródło przepisu: Donna Hay "Szybko, Świeżo, Prosto!"

Smacznego!






4 komentarze:

  1. piękne danie :) Takie słoneczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto jest moim ulubionym typem ryżu od razu po czerwonym. Kocham je! :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)