Polecany post

Klasyczne Leczo

Leczo to wywodząca się z kuchni węgierskiej potrawa na bazie papryki i pomidorów. Wzbogacone smakiem smażonej cebuli i kiełbasy sprawia że jest ono idealnym dodatkiem do mięsa ale też świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie. 

Poniżej podaję wam najbardziej klasyczny, najprostszy i najszybszy sposób na leczo ale jeśli chcecie zaszaleć to nie ma problemu. Dodajcie cukinię, bakłażana, różnokolorowe papryki dla wzbogacenia koloru a dla podbicia mięsnego smaku świetnie sprawdzi dodanie wędzonego boczku. Opcji jest wiele - przepis poniżej to tylko baza! 
Reszta zależy od Was!





KLASYCZNE LECZO

2 spore cebule
ząbek czosnku
ok. 200 g wędzonej kiełbasy lub boczku
4 czerwone papryki (mogą być kolorowe)
6 średnich pomidorów (użyłem pomidorów Lima)
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i kiełbasę. Kiedy już się zezłocą dodajemy czosnek, po minucie wrzucamy mieloną paprykę. Chwilę przesmażamy i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po ok 10 minutach duszenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody (tyle by papryka i pomidory były w 3/4 pokryte płynem). Dusimy jeszcze 10 minut, dodajemy przecier, doprawiamy solą.

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table