czwartek, 25 sierpnia 2016

Klasyczne Leczo

Leczo to wywodząca się z kuchni węgierskiej potrawa na bazie papryki i pomidorów. Wzbogacone smakiem smażonej cebuli i kiełbasy sprawia że jest ono idealnym dodatkiem do mięsa ale też świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie. 

Poniżej podaję wam najbardziej klasyczny, najprostszy i najszybszy sposób na leczo ale jeśli chcecie zaszaleć to nie ma problemu. Dodajcie cukinię, bakłażana, różnokolorowe papryki dla wzbogacenia koloru a dla podbicia mięsnego smaku świetnie sprawdzi dodanie wędzonego boczku. Opcji jest wiele - przepis poniżej to tylko baza! 
Reszta zależy od Was!





KLASYCZNE LECZO

2 spore cebule
ząbek czosnku
ok. 200 g wędzonej kiełbasy lub boczku
4 czerwone papryki (mogą być kolorowe)
6 średnich pomidorów (użyłem pomidorów Lima)
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i kiełbasę. Kiedy już się zezłocą dodajemy czosnek, po minucie wrzucamy mieloną paprykę. Chwilę przesmażamy i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po ok 10 minutach duszenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody (tyle by papryka i pomidory były w 3/4 pokryte płynem). Dusimy jeszcze 10 minut, dodajemy przecier, doprawiamy solą.

Smacznego!





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)