niedziela, 16 grudnia 2012

Pstrąg na laurach

Znam tylko jedną osobę, która potrafi przyrządzić karpia idealnego! Niestety nie mam możliwości "zatrudnienia" znajomego wędkarza by w wigilię przyrządził mi swojego karpia (dzielenie się przepisem niewiele pomogło) tak więc musiałem poradzić sobie z tym problemem inaczej.

Zamiast karpia na moim wigilijnym stole królują inne ryby - pstrąg, łosoś, śledzie... W porównaniu do karpia wiem jak przyrządzić te ryby tak, by smakowały. 

Poniżej przepis, którego często używam latem. Jednak świetnie sprawdzi się również na wigilijnym stole. Polecam wszystkim lubiącym ryby, ale tak jak ja mającym problem ze sprawieniem i przygotowaniem karpia.





CYTRYNOWY PSTRĄG NA LAURACH

sprawiony, świeży pstrąg
cytryna
kilka listków laurowych
sól i pieprz
masło

Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, również w środku. Cytrynę kroimy w ósemki. Dwa, trzy kawałki cytryny wkładamy do środka ryby razem z dwoma liśćmi laurowymi. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem rybę układamy na liściach laurowych, na wierzchu również układamy liście. okładamy cytryną, na wierzchu układamy łyżkę masła i zapiekamy około 30 minut.

Na zdjęciu powyżej pstrąg podany z zapiekanką ziemniaczaną z rozmarynem. W wersji wigilijnej dodałbym do tej mini-zapiekanki suszone grzyby.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. prostota jest najlepsza! im mniej dodatków do ryby tym lepiej. A zdjęcie wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja karpia omijam szerokim łukiem, bo nie znoszę, ale inne rybki jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)