Polecany post

Odwracana tarta pomidorowa

Za oknem słońce próbuje przedostać się przez zimowe, ciężkie chmury. Wypatruję pierwszych oznak wiosny... Zaczyna padać śnieg, ale tak nieśmiało, jakby już się wypadał, jakby się kończył... Jest i słońce, odważne, mocne, zdecydowane - chyba będzie dziś pięknie... Oby!







Tęsknota za latem, wspomnienia śródziemnomorskich wakacji wracają w takich chwilach jak bumerang. Smaki zapamiętane latem są teraz lekarstwem na chandrę, pomagają przetrwać do wiosny, do lata...
Do wypróbowania przepisu zachęcił mnie program o Grecji, którą zawsze chciałem zwiedzić i wspomniana już wyżej tęsknota za słońcem i latem, która zaczyna powoli przejmować kontrolę nad moją kuchnią...



ODWRACANA TARTA POMIDOROWA

opakowanie (500g) pomidorków koktajlowych
kilka suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
2 łyżki bułki tartej
cebula dymka
ulubiony ser
szczypta suszonego rozmarynu
opakowanie ciasta francuskiego

Na patelni (odpowiedniej do zapiekania - bez plastikowych czy drewnianych elementów) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy poprzekrawane na połówki pomidorki i posiekane w paski suszone pomidory. Dodajemy rozgnieciony czosnek, miód, rozmaryn i tartą bułkę. Smażymy chwilę i przykrywamy odpowiednio przyciętym płatem ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zrumienienia). Po około dziesięciu minutach od wyciągnięcia z pieca tartę przekładamy na talerz odwracając ją ciastem do dołu. Posypujemy posiekaną dymką, polewamy oliwą i obsypujemy startym serem. 
Świetnie smakuje również z oliwkami i serem feta - polecam!

Smacznego!



Komentarze

  1. jeju też chcę juz lato i taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie! ja tu dzisiaj po szybkim i byle jakim obiadku, a Ty takie cudeńko pokazujesz... mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita tarta !
    Ja też tęsknię za słońcem i ciepłymi dniami
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table