Polecany post

Selerowa z lubczykiem

Nie ma co ukrywać...
Idzie wiosna a za nią lato! Trzeba ogarnąć siebie i swoje kilogramy (czyt. odchudzić i siebie, i bloga)...
Inaczej się nie da! 
Nie oznacza to, że słodkości już nie pojawią się na blogu - wprost przeciwnie, nadal tu będą!
Bo wszystko wszystkim, ale słodkiego nie oddam. I już...





Zupy zawsze lubiłem i od zawsze uważałem je za idealny sposób na zrzucenie kilku kilogramów. Pyszne i sycące, skarbnica składników mineralnych i odżywczych w ogóle...
Polecam selerową z ziołami: lubczykiem i pietruszką. To idealne danie nie tylko dla tych "zrzucających"...





SELEROWA Z LUBCZYKIEM

duża bulwa selera
dwa większe ziemniaki
kilka listków lubczyku
kilka ziaren kolorowego pieprzu
kilka gałązek pietruszki
około litra bulionu (użyłem warzywnego)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

Seler i ziemniaki obieramy, zalewamy bulionem, wrzucamy zioła i pieprz w ziarenkach i gotujemy około dwudziestu minut. Miksujemy na gładki krem (jeśli jest za gęste możemy dodać kilka łyżek wody. Doprawiamy solą , zaprawiamy jogurtem i podajemy.

Smacznego!

Komentarze

  1. jeszcze nie robiłam selerowej zupy, bardzo dobry pomysł :) seler jest warzywem trochę przeze mnie niedocenianym, więc chętnie go zastosuje w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy bardziej lubię ciastka czy zupy. ale chyba jednak zupy:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dawno zupy nie jadłam. I coś bym takiego sobie zjadła o :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, jakoś wcześniej nie pomyślałam o takim połączeniu, bardzo lubię zupę serową i na pewno urozmaicę ją o Twój pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie kremowa! ja się teraz żywię głównie takimi gęstymi pysznościami. tylko póki co stawiam na rozgrzewające przyprawy korzenne. Jak trochę się ociepli i zupa już nie będzie desperackim sposobem na walkę z dreszczami, to spróbuję lubczykowej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszniutka i taka delikatnie aksamitna-dzis mam na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  7. ale wygląda apetycznie, trzeba będzie spróbować taki kremik zrobić. dzięki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table