Śniadania lubię! Bardzo... Szczególnie te późne, nieśpieszne, weekendowe. Ale jeszcze bardziej lubię te, które przywodzą wspomnienia. A kiedy pogoda nie dopisuje, humor wydaje się nie poprawić nigdy, śniadanie z odrobiną wspomnień jest idealnym początkiem dnia.
Tosty podobne do tych przygotowywała moja babcia. Tylko, że wtedy nazywałem je "chlebem w jajku". Wspomnienie ferii zimowych spędzanych na wsi zawsze poprawiało mi humor. Więc kiedy szukałem pocieszenia wykorzystałem babciny sposób na śniadanie, dodałem nieco od siebie i oto kolejny pomysł na śniadanie idealne gotowy!
Podsmażona cukinia i chili świetnie wzbogacają smak pszennego, czerstwego chleba wymoczonego w jajecznej kąpieli. Zaś garść tartego sera Gouda podkręca tylko tę idealną kompozycje smaku. Nadal się zastanawiacie? No cóż - kiedy już się zdecydujecie będziecie mieli sobie za złe, że zwlekaliście tak długo.
FRANCUSKIE TOSTY Z SEREM GOUDA
4 kromki czerstwego, pszennego pieczywa
2 jajka
4 łyżki mleka
100 sera Gouda
mała cukinia
papryczka chili
sól i pieprz
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy około 4 łyżek sera. Cukinię kroimy w plasterki, podsmażamy. Paprykę chili drobno siekamy. Chleb solidnie nasączamy w jajku. Smażymy na małym ogniu. Po przewróceniu, na usmażonej stronie układamy cukinię, posypujemy chili i startym serem.
Smacznego!
Uwielbiam tosty francuskie, a z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam :>
OdpowiedzUsuńnie zastanawiałabym się ani minuty, wzięłabym wszystkie ;) masz na nich wszystkie składniki, za którymi przepadam :)
OdpowiedzUsuńpyszna sterta :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! Z resztą ja wszelakie tosty kocham! Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
OdpowiedzUsuńPrzyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę :) Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://aleciastko.pl/liebster-blog-awards/
Bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuń