Polecany post

Francuskie tosty z cukinią, chili i serem Gouda

Śniadania lubię! Bardzo... Szczególnie te późne, nieśpieszne, weekendowe. Ale jeszcze bardziej lubię te, które przywodzą wspomnienia. A kiedy pogoda nie dopisuje, humor wydaje się nie poprawić nigdy, śniadanie z odrobiną wspomnień jest idealnym początkiem dnia. 





Tosty podobne do tych przygotowywała moja babcia. Tylko, że wtedy nazywałem je "chlebem w jajku". Wspomnienie ferii zimowych spędzanych na wsi zawsze poprawiało mi humor. Więc kiedy szukałem pocieszenia wykorzystałem babciny sposób na śniadanie, dodałem nieco od siebie i oto kolejny pomysł na śniadanie idealne gotowy!
Podsmażona cukinia i chili świetnie wzbogacają smak pszennego, czerstwego chleba wymoczonego w jajecznej kąpieli. Zaś garść tartego sera Gouda podkręca tylko tę idealną kompozycje smaku. Nadal się zastanawiacie? No cóż - kiedy już się zdecydujecie będziecie mieli sobie za złe, że zwlekaliście tak długo.




FRANCUSKIE TOSTY Z SEREM GOUDA

4 kromki czerstwego, pszennego pieczywa
2 jajka
4 łyżki mleka
100 sera Gouda 
mała cukinia
papryczka chili
sól i pieprz

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy około 4 łyżek sera. Cukinię kroimy w plasterki, podsmażamy. Paprykę chili drobno siekamy. Chleb solidnie nasączamy w jajku. Smażymy na małym ogniu. Po przewróceniu, na usmażonej stronie układamy cukinię, posypujemy chili i startym serem. 

Smacznego!

do tostów użyłem pieczywa pszennego a dokładniej Toskańskiego Chleba bez soli (o którym innym razem) oraz sera żółtego Gouda Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.


Komentarze

  1. Uwielbiam tosty francuskie, a z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam :>

    OdpowiedzUsuń
  2. nie zastanawiałabym się ani minuty, wzięłabym wszystkie ;) masz na nich wszystkie składniki, za którymi przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna sterta :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają! Z resztą ja wszelakie tosty kocham! Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
    Przyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę :) Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://aleciastko.pl/liebster-blog-awards/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table