Polecany post

Pierś gęsi z karmelizowaną gruszką

Tak wiele przepisów czeka w głowie na realizację... Tak wiele ich zapisanych na skrawkach papieru, w kalendarzu, w komórce mam nawet osobny folder do notowania przepisów obijających się po zakamarkach duszy. Słodkie, słone, kwaśne i wytrawne - smaki mieszają się czekając niecierpliwie w kolejce. Na pierwszy rzut jednak poszła gęś - lekka i wytrawna ze słodką gruszką.
Przepis idealny na rodzinny obiad.


PIERŚ GĘSI Z GRUSZKĄ

 2 piersi z gęsi
2 łyżki musztardy miodowej
 2 gruszki
100 ml alkoholu (np. wódki - można zastąpić sokiem)
3 łyżki miodu
garść rodzynek (użyłem jagód goji)
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
sól morska
świeżo mielony pieprz

Skórę piersi nacinamy, układamy skórą do dołu na zimnej patelni. Wierzch smarujemy musztardą. Na małym ogniu wytapiamy tłuszcz ze skóry. Kiedy skóra mocno się zrumieni układamy piersi w naczyniu do zapiekania i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gruszki kroimy na ćwiartki, podsmażamy na maśle.  Dodajemy miód, rodzynki i alkohol, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Piersi układamy na desce i pozwalamy im odpocząć 10 minut. Kroimy w plastry, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z gruszkami skrapiając sokiem z pod gruszek.

źródło inspiracji: www.doradcasmaku.pl

Smacznego!




Komentarze

  1. smakowicie wygląda ta pierś z gęsi ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Be w środku jest surowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super piszesz! Ciekawy pomysł :) Jeżeli bedziesz miala czas zajrzyj do mnie dopiero zaczynam :) http://udercirclefor.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, taką gęś to ja poproszę ! mniam !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table