środa, 20 maja 2015

Szybki chleb sodowy

Nie lubię pisać postów na szybko ale kiedy pisze się o chlebie szybkim i łatwym to i rozpisywanie się o nim jest jak najbardziej zbędne. Przepis prosty już z samej nazwy, kilka minut przygotowania i ciepły bochen na śniadanie gotowy. Najlepiej smakuje jeszcze gorący z konfiturą lub dżemem owocowym. Do tego szklanka mleka lub espresso. Polecam ten przepis bo nie napracujecie się zbytnio a radości wiele. I ten zapach w domu...






PROSTY CHLEB SODOWY
wg. Lorraine Pascale

370g mąki pszennej plus dodatkowo do podsypywania
130g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
40g roztopionego masła
1 łyżka melasy (użyłem cukru muscovado)
300-340ml maślanki

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mąki, sodę i sól wymieszaj w misce. Dodaj maślankę, masło i melasę (lub cukier). Wyrabiaj ciasto krótko (około minuty) podsypując mąką (ciasto jest dość wilgotne). Uformuj kulę i natnij ciasto dość głęboko na krzyż. Piecz około 40 minut. Najlepiej smakuje wyjęty prosto z piekarnika.

Smacznego!








4 komentarze:

  1. Jest piękny :) Chętnie wypróbuję przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Nie mieszkam w Pl i maslanki tu nie ma,ale jest kefir.Czy moge zastapic maslanke kefirem bez szkody dla chlebka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że można - można również użyć kwaśnego jogurtu naturalnego

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)