Polecany post

Łaciate

Od czasu niedawnego zacząłem bardziej dbać o siebie i świątynię mego ciała w związku z czym radykalnie zmieniłem swoje nawyki żywieniowe. Chciał nie chciał rzuciłem wszelkie substancje i specyfiki odpowiedzialne poniekąd za nieprawidłowe wyniki badań i gorsze samopoczucie. Nie ma na myśli niczego prawnie zakazanego w naszym kraju - mówię tu o soli, cukrze, tłuszczach trans i takich tam niszczycielach!

Wiem, że na bloga zagląda osoba, która wiele wysiłku włożyła w to by moje nowe nawyki żywieniowe wyprostowały mi wszelkie wyniki i naprawiły złe samopoczucie. Tak więc od razu powiem, że przepis sprawdziłem jakiś czas temu - zanim przystąpiłem do programu oczyszczania mojego organizmu ze wszelkiego zła. 

Łaciate było przed tymi wszystkimi egzorcyzmami, którymi poddaję się od dni kilku. Nie mogę jednak obiecać, że egzorcyzmy będą na tyle skuteczne bym po ciasto nie sięgnął ponownie jednak jest ono warte grzechu i każdego poświęcenia!






































Smaki w tym cieście nierozerwalnie wiążą się ze smakami mojego dzieciństwa. Raz zrobiony "sernik kładziony na cieście czekoladowym" na zawsze stał się "moim łaciatym" i tak zostało do dnia dzisiejszego. Zaraz po jabłeczniku i serniku tradycyjnym, "łaciate" jest ciastem najczęściej pojawiającym się w moim domu. Dlatego tego przepisu nie mogło zabraknąć tu, na blogu...




CIASTO ŁACIATE

ciasto:
250g masła
1,5 szklanki cukru
8 łyżek wody
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie serowe:
pół kilograma sera
100 g masła
4 łyżki kaszy mannej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
szklanka cukru


Przygotowujemy ciasto: masło, cukier, wodę i kakao wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Po ostudzeniu (masa musi być letnia) dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy, dodajemy pianę ubitą z białek i mieszamy delikatnie szpatułką. 
Przygotowujemy masę serową: ser mielimy dwukrotnie, dodajemy stopione masło, kaszę i proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy i dodajemy po jednym żółtku (można również dodać rodzynki), na koniec dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z serem. 
Ciasto wylewamy na blachę, łyżką nakładamy "łaty" masy serowej.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!





Komentarze

  1. Takie łaciate połączenie murzynka z sernikiem zapowiada się smakowicie. Życzę Ci wytrwałości w walce z wszelkim złem! :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię niemal identyczne, co roku na Wielkanoc, uwielbiam je! Tylko w moim ciemnym cieście jest jest 8 łyżek białego wina:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko. Pewnie i tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, zapisuje przepis ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś jadłam bardzo podobne i było pyszne, więc i to takie z pewnością musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam podobne i stwierdzam, że warto do niego wrócić w zaciszu swojej kuchni! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio również piekłam to ciato:) Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki w różnych połączeniach, z pewnością "łaciaty" sernik zapiszę sobie do przetestowania :)
    Serdecznie pozdrawiam, życzę powodzenia i wytrwałości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a serniczek na prawdę godny polecenia :)

      Usuń
  9. Ej, to ciasto nie jest takie złe. Kaloryczne może trochę, ale żadnych tłuszczów trans nie widzę, tylko naturalne masełko. A przecież trochę tłuszczyku człowiekowi do życia potrzeba :) Ale gratuluję rewolucji, chociaż ja osobiście stawiam na treningowe katorgi, które pokochałam miłością wielką, niż odstawienie słodkiego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko chwilowo odstawiłem treningi ze względu na chorobę, ale juz wróciłem na siłownię, nawyki żywieniowe powoli zmieniam - z ciast raczej nie zrezygnuje więc jakos trzeba się ratować :)

      Usuń
  10. wspaniałe łaciaste ciacho :) kradnę kolacyjny kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie to się nazywa fale dunaju:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe ciacho :) prezentuje sie naprawdę uroczo....aż mam ochotę upiec teraz, zaraz, natychmiast ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale fajne! aż chyba zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table