RAZOWE WARKOCZE
(przepis własny)
100 g mąki żytniej typ 2000
300 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
50 g cukru trzcinowego
łyżeczka drożdży instant
cukier perlisty do dekoracji
Mąki mieszamy ze sobą i z drożdżami. Mleko mieszamy z masłem i rozpuszczamy w nim cukier. W mącę robimy dołek i powoli wlewamy płyn. Zagniatamy elastyczne ciasto podsypując blat mąką pszenną. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Następnie zagniatamy ponownie i dzielimy ciasto na cztery części a każdą część na trzy. Formujemy wałki długości około 20 cm. i pleciemy cztery warkocze. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie warkocze lekko smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Ale warkocz! :) Wygląda bardzo smakowicie, zjadłabym najchętniej taki jeszcze ciepły z piekarnika, mniam!
OdpowiedzUsuńCzekałam na ten przepis! Pycha :)
OdpowiedzUsuńojaa, podrzucisz mi takiego jutro na śniadanie? :)
OdpowiedzUsuńrazowym bym nie pogardziła
OdpowiedzUsuńfajna nazwa dla jedzenie:D razowe warkocze, masz na stronie mnóstwo fajnych przepisów, na pewno będę częściej zaglądać do ciebie:*
OdpowiedzUsuń