sobota, 25 maja 2013

Śniadaniowe bułki kakaowe

Moja fascynacja pieczywem wszelakim trwa - zdążyła już przerodzić się w wielką miłość. Nie wyobrażam sobie tygodnia bez wypróbowania nowego, czasem zaskakującego przepisu. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na sodowy chleb irlandzki (który oczywiście szybko upiekłem). Trochę namieszałem w recepturze i w ten oto sposób bułeczki idealne na śniadanie zawitały na moim stole. 





KAKAOWE BUŁKI SODOWE

100 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej chlebowej
pół łyżeczki soli
łyżeczka sody 
dwie łyżki kakao
dwie łyżki miodu
300 g jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe bułeczki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki głęboko nacinamy na krzyż i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce. Bułeczki najlepiej smakują z konfiturą wiśniową i szklanką mleka.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Jakie cudne te bułeczki! Chyba wiem, co będzie u mnie jutro na śniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne choć przyznam, że ja bym poeksperymentowała z drożdżami, bo drożdżowe pieczywo wolę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne mają rogi ;-) Smakowite bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze wypiekałam takie bułki na piwie :)
    Masz rację, kakao zawsze idealnie pasuje do śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne, wyglądają jak różyczki! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)