czwartek, 26 września 2013

Zapiekana owsianka z owocami

Owsiankę jadam często - na śniadanie, podwieczorek czy kolację, z orzechami, migdałami i owocami, w domu, w pracy, gdziekolwiek. Wariantów jest wiele. Jednak zapiekaną owsiankę odkryłem stosunkowo niedawno. Weronika, autorka strony "Spring Plate" zainspirowała mnie do przyrządzenia mojej własnej, jesiennej wersji owsianki. 






Wersja z truskawkami, letnia i smaczna zainspirowała mnie na tyle mocno by przyrządzić swoją własną owsiankę - rozgrzewająca, pełną aromatycznych zapachów, ze śliwkami i domowym golden syrupem. Na jesienną chandrę idealny posiłek.




ZAPIEKANA OWSIANKA Z OWOCAMI
(oryginalny przepis podaję za jego autorką + moje modyfikacje)

60 g płatków owsianych
20 g drobno posiekanych migdałów (użyłem 40g płatków migdałowych)
20 g rodzynek
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu (użyłem przyprawy do pierników)
1 łyżka brązowego cukru
200 ml mleka
2 łyżki śmietanki 30% (niekoniecznie - raz zapomniałem o tym składniku a i tak wyszła pyszna)

250 g śliwek
1- 2 łyżki brązowego cukru

Płatki owsiane wymieszaj z migdałami, rodzynkami, solą i cynamonem. Wsyp je do niewielkiego żaroodpornego naczynia i zalej mlekiem wymieszanym ze śmietanką. Wstaw do rozgrzanego do 150C piekarnika i piecz przez 40 minut. Posyp wierzch brązowym cukrem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Podawaj z karmelizowanymi owocami polane domowym golden syrupem. Na patelni teflonowej rozpuść brązowy cukier i wrzuć przekrojone na połówki śliwki. Podsmażaj mieszając delikatnie.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pyszności :). Jadłam kiedyś zapiekaną, jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała owsianka. Robiłam raz zapiekaną i bardzo mi smakowała. Ze śliwkami kusi.
    Cynamon do tego - raj!

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekane owsianki są świetne, podoba mi się ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)