Polecany post

Spaghetti ze słonecznikiem i pomidorami

Dzień jeszcze dobrze się nie zaczął a już pędzi jak szalony - znacie to uczucie? 
Biegiem na zakupy, po drodze tysiąc innych spraw i miejsc, szybki obiad, zmywanie (i jak zwykle k*@#$... jeszcze patelnia!), potem do pracy a czasu ciągle mało, za mało... W tak zwanym międzyczasie próba ogarnięcia wszystkiego a przede wszystkim siebie - jakieś włosy (baseballówka dobra na wszystko), jakieś buty (dlaczego zazwyczaj w te pośpieszne dni okazuje się, że mam na sobie dwie różne skarpetki?) i w drogę! Ach - jeszcze kolacja do pracy - coś na szybko, no i żeby zdrowe było... Nie ma czasu, zgarniam to zostało z obiadu, pakuję do boxa i spadam (k*@#$... patelni nie umyłem!). Niech to szlag! Może jutro będę miał czas. 





Dzisiejszy przepis jest idealny dla wszystkich zabieganych jak i dla tych mniej zabieganych ale nie mających czasu na zdrowy obiad. Danie przygotowuje się szybko, ze składników dostępnych pod ręką - wystarczy tylko ugotować makaron, połączyć go ze składnikami sosu i gotowe! W dziesięć minut posiłek gotowy...
Ja do swojego spaghetti użyłem oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia marki "ZIELONY NURT". Bogaty i intensywny smak oraz bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych oraz Omega 3 i 6 nie tylko wzbogacą szybki obiad w to co zdrowe, ale też nadadzą daniu niepowtarzalny smak.




RAZOWE SPAGHETTI ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

100 g razowego spaghetti
około 5-6 połówek suszonych pomidorów (najlepiej domowych)
dwie łyżki łuskanego słoneczniku
dwie łyżki oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
garść natki pietruszki
sól i pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ja gotuję go krócej o minutę niż sugeruje producent, wtedy jest idealnie al dente). Makaron odcedzamy ale nie przelewamy go zimną wodą. Zostawiamy dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Olej, wodę oraz sól i pieprz mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji. Mieszamy z ciepłym makaronem. Posypujemy posiekanymi pomidorami, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Dodatkowo skrapiamy olejem i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!




Komentarze

  1. Mogę wprosić się na taki obiad? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony makaron. Dzisiaj robiłam (zresztą robię taki przynajmniej raz w tygodniu:)) Jest pyszny i zdrowy:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table