czwartek, 4 października 2012

O ricciutelle z karkówką w pomidorach i o tym jak uwielbiam dostawać prezenty...

Na wstępie: ricciutelle to nic innego jak nasze polskie, swojskie, lubiane łazanki.
Dlaczego więc ricciutelle a nie łazanki zapytacie? Otóż chciałem pokazać, że nie tylko my mamy ładne nazwy dla naszych potraw - Włosi jak widać też się starają i może kiedyś swojskie łazanki zamienimy na włoskie ricciutelle...
Żartowałem! Z całym uwielbieniem dla kuchni włoskiej, ale łazanki to łazanki i już!






Moja wersja obiadowa to łazanki z karkówką w sosie pomidorowym z czosnkiem i bazylią. Szybkie i łatwe do przygotowania - świetne kiedy nie mamy czasu na jakiekolwiek gotowanie a mamy ochotę zjeść coś konkretnego i smacznego. Bogactwo składników zapewni nam i jedno i drugie. 




Co do prezentów: Uwielbiam być nimi obdarowywany ale jeszcze bardziej uwielbiam je rozdawać. A że moje prezenty są zazwyczaj jadalne to największą radość sprawia mi przygotowywanie owych prezentów. Ciasta, ciasteczka jako podarunek sprawdzają się najlepiej.
Jest wiele prezentów, które wspominam z rozrzewnieniem i łzą w oku. Są prezenty, o których zapomniałem i takie, o których nie chciałem pamiętać.
Dużą radość sprawiła mi wczoraj koleżanka z pracy, która "sprezentowała" mi ciasto drożdżowe ze śliwką!
Nie muszę mówić jaka radość ogarnęła mnie na ten widok - a że z natury jestem raczej powściągliwy, grzecznie podziękowałem i w ciszy pochłonąłem całość. Ot cała historia :)



Łazanki z karkówką w pomidorach
składniki na dwie porcje

250 g łazanek
dwa słuszne plastry karkówki 
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe pomidory
kilka gałązek bazyli
sól i pieprz

Makaron ugotować według  wskazówek na opakowaniu. Karkówkę pokroić w kostkę, ząbki czosnku zmiażdżyć i dodać do karkówki, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na złoty kolor. Wyciągnąć mięso i na tym samym tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę; gdy tylko się zeszkli dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory a gdy tylko zmienią się w lekki sos dodajemy makaron, karkówkę i posiekaną bazylię. Mieszamy i podajemy.

Prawda, że szybkie i smaczne!

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i zapewniam, że tak właśnie smakuje ;)

      Usuń
  2. pysznie pokombinowałeś z tymi łazankami :)
    ps a dostać ciasto ze śliwką musiało być niezwykle przyjemne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to był najprzyjemniejszy moment dnia...

      Usuń
  3. ohoho! późna pora ,a mi ślinka cieknie:) na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)