niedziela, 7 października 2012

Pyszne ciasto jadłem czyli przepis "Rustykalnej" na biszkopt z owocami...

Lubię dobre ciasto - słodkie, z owocami, z kremem czy jakiekolwiek inne. Dobre ciasto jest dobre bo jest dobre i już!



W piątek wyszliśmy z pracy wcześniej - zasłużyliśmy więc wyszliśmy. Decyzja zapadła niezwykle szybko - idziemy do "Rustykalnej", posiedzieć przy piwku, porozmawiać, pośmiać się, zacząć wspólnie weekend. Już od wejścia w oczy rzucał się przepiękny placek stojący na honorowym miejscy przy kontuarze. "Dla mnie jeden kawałek poproszę" - zakrzyknąłem zanim ktokolwiek złożył jakiekolwiek zamówienie. Potem takich zamówień było jeszcze kilka. Nikt nie żałował tej decyzji bo jedno jest wiadome - że tak dobrych domowych ciast nie podają nigdzie indziej.
Przepis od szefowej zdobyty więc mogę się nim szybko podzielić...




Polecam to ciasto bo żaden inny znany mi biszkopt nie ma tak puszystego wnętrza i chrupiącej skórki na wierzchu i w żadnym innym owoce nie smakują tak wybornie lekko. 
Moją jedyną modyfikacją  było dodanie cynamonu do biszkopta, by jeszcze bardziej wydobyć smak jabłek - bo to właśnie te owoce wybrałem do ciasta.



 Przepis "Rustykalnej" na biszkopta z owocami

6 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu

dowolne owoce (u mnie 2 spore jabłka)

Cztery jajka i dwa żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy mieszając delikatnie szpatułką. Ubić pianę z dwóch białek i również delikatnie dodać do ciasta. Masę wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Na wierzchu delikatnie ułożyć owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Podawać posypane cukrem pudrem.  

p.s. Smak ciasta najlepiej skomentowała moja koleżanka, która po skosztowaniu powiedziała:
"Hmmm... I po co mi faceci!" <3



Smacznego!

p.s. z "Rustykalnej" muszę jeszcze wykraść przepis na pierogi ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli na pieczywie domowym... mhhh! pycha!


18 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie!
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda rewelacyjnie. Cudne fotki! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję - choć fotografii jeszcze się uczę :)

      Usuń
  3. lubię takie ciasta, nawet bardzo
    pięknie Ci się upiekło!
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tak poukładane jabłka na cieście. I zdjęcia piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście piękne i puszyste! palce lizać!
    a jabłko i cynamon duet oczywiście idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wyobrażam sobie jabłek bez akompaniamentu cynamonu :)

      Usuń
  6. Cudowny jesienny biszkopt. Wiesz co dobre :)
    Bardzo lubię takie "rustykalnie" ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda to bardzo, ale to bardzo!, apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. no to czuję się zaskoczona tak pięknym wypiekiem! bardzo fajnie, że facet piecze ciasta:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)