poniedziałek, 22 października 2012

Kotlety z grzybów i małe zbiegi okoliczności...

Są! Już są...
Jedne z moich ulubionych grzybów - opieńki miodowe...
Lubię je za ich delikatnie słodkawy smak, kruchość i za to, że można z nich zrobić moje ulubione grzybowo-kapuściane placki.




Pisałem już o tym, że w zbieraniu grzybów nie jestem najlepszy choć wyprawy do lasu uwielbiam. 
I tym razem mi się nie poszczęściło, choć i tak było lepiej niż ostatnim razem. Coś jednak w koszyku do domu przywlokłem. Piękne okazy tylko czekały aż coś z nich przyrządzę, a że nie mogłem się doczekać na placki z grzybów i kapusty kiszonej - to decyzja była szybka.





Placki często przyrządzała moja babcia, która podobnie jak ja uwielbiała opieńki. Kiedy tylko te grzyby pojawiały się w lesie na jej stole pojawiały się wspomniane placki. A wraz z plackami pojawiałem się i ja! Taki mały zbieg okoliczności. Spróbujcie a nie pożałujecie...




Placki z grzybów i kapusty kiszonej

ok. 500 g grzybów (u mnie opieńka miodowa)
ok. 250 g kapusty kiszonej (odciśniętej z nadmiaru soku)
1 cebula
świeży rozmaryn
świeża natka pietruszki
szczypior
2 jajka
namoczona bułka kajzerka
sól i pieprz

Grzyby oczyścić i drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Dodać grzyby i smażyć dłuższą chwilę. Kapustę poszatkować drobno i dodać do grzybów. Smażyć aż płyn odparuje a kapusta zrobi się ładnie przyrumieniona. Pod koniec smażenia dodać zioła i odstawić do przestygnięcia. Dodać do farszu pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo mi się podobają Twoje grzybowe placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam grzybowe smaki, te kotlety - genialne!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, mam mnóstwo grzybów muszę wypróbować takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)